Vorige | Volgende
Verkocht

Grotestraat 41 Heesbeen

Deze woning is verkocht

Neem contact met ons op

076-5602007

info@vhno.nl

Omschrijving

Heerlijk historisch wonen op 't Slot te Heesbeen. Deze markante kortgevelboerderij ligt op een geweldig mooie locatie aan het eeuwenoude Oude Maasje. Een gemetselde toogbrug geeft toegang tot het erf. Het erfperceel (± 10.000 m²) met de lommerrijke tuin, beukenhagen en fraaie houtsingels met eiken en essen biedt vele prachtige vergezichten. Dat alles gelegen te midden van schilderachtige...

Kenmerken

Soort woning
Woonboerderij
Bouwtype
Bestaande bouw
Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg
Bouwjaar
1850
Ligging
Aan rustige weg, aan water, beschutte ligging, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen, open ligging, vrij uitzicht

Omschrijving

Heerlijk historisch wonen op 't Slot te Heesbeen. Deze markante kortgevelboerderij ligt op een geweldig mooie locatie aan het eeuwenoude Oude Maasje. Een gemetselde toogbrug geeft toegang tot het erf. Het erfperceel (± 10.000 m²) met de lommerrijke tuin, beukenhagen en fraaie houtsingels met eiken en essen biedt vele prachtige vergezichten. Dat alles gelegen te midden van schilderachtige landerijen, en toch slechts op 5 autominuten van de A2, 15 autominuten van Den Bosch en 25 autominuten van Gorinchem.

Kenmerken
Bouwjaar : ± 1850 (gemeentelijke monument)
Bruto-inhoud totaal : ± 2.165 m³, waarvan ± 1.055 m³ wonen
Gebruiksoppervlakte wonen: ± 278 m²
Overige inpandige ruimte: ± 150 m²
Oppervlakte bijgebouw: ± 408 m² (34m x 12m)
Perceeloppervlak: tot 78.870 m²

Dit object omvat:
- een monumentale woonboerderij met origineel achterhuis
- een vrijstaand stalgebouw (potstal) ± 408 m² bvo
- een met groen omzoomd erf en tuin ± 10.000 m²
- optioneel: tot maximaal 68.870 m² cultuurgrond.

Historie
Deze markante kortgevelboerderij is vermoedelijk gebouwd omstreeks het jaar 1850. De boerderij maakte onderdeel uit van de "Heerlijkheid Heesbeen" met onder andere ook Kasteel Heesbeen. Het kasteel stond op een terp met daaromheen een kasteelgracht, ten oosten van de boerderij. Omstreeks 1880 verdween het kasteel en werd de kasteelgracht gedempt. De terp die overbleef verdween met de ruilverkaveling in de jaren '60. De boerderij bleef gehandhaafd en kwam in 1906 in het bezit van de familie, die nu nog steeds eigenaar is.

De boerderij werd in 1943 verbouwd tot fruitbewaarplaats. De enorme isolatielaag van kurk aan de binnenzijde is daar nog een overblijfsel van. In 1976 werd het voorhuis van de boerderij onder architectuur van ir. W. Heesen uit 's-Hertogenbosch gerenoveerd met het oog op het gebruik als woonhuis. Hierbij zijn karakteristieke elementen zoals de kelder, de opkamer en de bedstee stijlvol opgenomen in het ontwerp. Vervolgens is in 1993 nog een interne verbouwing gerealiseerd, waarbij op de benedenverdieping een badkamer en extra slaapkamer zijn toegevoegd. Nadien is in 2011 het rieten dak volledig vernieuwd. Hierbij is tevens de gehele kapconstructie gerestaureerd.

Renovatie
De monumentale boerderij verdient een zorgvuldige, vakkundige en respectvolle restauratie. Door adviesbureau Plushuis is een projectplan opgesteld om de boerderij volledig energieneutraal te maken. Dit vergt uiteraard een investering, die echter meer dan de moeite waard zal zijn. Een investering om heerlijk, comfortabel en toekomstbestendig te kunnen resideren.

Voorhuis – begane grond
Het voorhuis van de boerderij heeft drie bouwlagen. Op de begane grond bevinden zich de entree, hal, bijkeuken badkamer, halfopen keuken, woonkamer met opkamer en kelder, en een hobbykamer. Een blikvanger in de woonkamer is het enorme houten gebint, gefundeerd op een gemetselde poer. Dit gebint is één van de zes gebintestijlen, waarmee de kapconstructie is opgebouwd. De karakteristieke 6-ruits schuiframen bieden vanuit de woonkamer en keuken prachtige vergezichten over het omliggende landschap.

Voorhuis – verdiepingen
Via de trapopgang in de hal is de eerste verdieping te bereiken. Hier bevinden zich de overloop, 4 slaapkamers, toiletruimte, berging en trapopgang naar de tweede verdieping. De slaapkamers aan de voorzijde hebben dubbele 6-ruitsramen en in het schuine dakvlak kleine dakvensters. De tweede verdieping betreft één grote ruimte met kleinere dubbele 6-ruitsramen. De hoogte naar de nok vanaf de tweede verdiepingsvloer bedraagt een kleine 3,5 m¹.

Achterhuis - de deel
Het achterhuis is inpandig bereikbaar via de bijkeuken, de hobbykamer en de eerste verdieping. Buitenom is het achterhuis toegankelijk via dubbele deeldeuren alsook via twee loopdeuren. De deel bevindt zich in originele staat en vormt als het ware een open ruimte, opgetrokken met de enorme houten gebintstijlen op gemetselde poeren, ankerbalken met karbeel met daarboven een jukkenkap. In de deel is de voormalige grupstal nog zichtbaar. De gebintconstructie en enorme sporenkap (nokhoogte ca. 8,75 m¹) is zeer indrukwekkend.

Vrijstaand stalgebouw, ± 408 m² bvo
Het stalgebouw (1975) staat achterop het erf en is opgetrokken met houten wanden en gevels op betonnen voet. Het dak is gedekt met asbesthoudende golfplaten en ligt op houten spanten met staanders. De stal is voorzien van een betonnen middenpad en een zandbodem in de hokken. De goothoogte is 2m en de nokhoogte ca. 4,5m. Zowel aan de voor- als achterzijde is de stal toegankelijk via twee houten schuifdeuren van ca. 3,25m hoog.

Bestemming
Het object ligt in het bestemmingsplan "Heusden Buitengebied, 3de herziening" van de gemeente Heusden, vastgesteld door de raad van deze gemeente op 27 september 2016. In dit bestemmingsplan is het object bestemd tot "Agrarisch" met de functieaanduiding "specifieke vorm van agrarisch – veehouderij". Ter plaatse van het woonhuis is de bouwaanduiding "karakteristiek" opgenomen. Er is een bouwvlak aanwezig van ± 6.500 m². Er is een principeverzoek ingediend voor het wijzigen van de huidige bestemming van 'agrarisch' naar 'wonen'. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om in principe medewerking te verlenen aan dit verzoek. Er zal dan verder nog een wijzigingsprocedure moeten worden doorlopen, waarbij ook andere gebruiksmogelijkheden (zoals bead & breakfast) kunnen worden meegenomen.

De historische locatie, de unieke ligging, de rust, ruimte en privacy laten zich eigenlijk niet omschrijven. U moet dit zien en ervaren. Bent u bereid tot een investering om heerlijk historisch te kunnen wonen? Neem dan gerust contact met ons op.

Van Hoven & Oomen rentmeesters
de heer A.J. van der Ven
T 076 560 20 07

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Woonboerderij
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1850
Daktype
zadeldak
Dakmateriaal
riet

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
278 m²
Overige inpandige ruimte
150 m²
Externe bergruimte
408 m²
Bruto inhoud
2.165 m³
Perceeloppervlakte
11.500 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
10
Aantal slaapkamers
6
Aantal badkamers
1
Voorzieningen badkamer
ligbad, toilet, douche, wastafel
Voorzieningen
dakraam

Energie

Isolatie
geen isolatie
Soort verwarming
c.v.-ketel
Warm water
c.v.-ketel
Type ketel
HR
Bouwjaar ketel
1995
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Heusden
Sectie
F
Perceel
761
Oppervlakte
11500 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, aan water, beschutte ligging, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen, open ligging, vrij uitzicht
Tuintype
tuin rondom

Foto's

Kaart Grotestraat 41 Heesbeen

naar Grotestraat 41 Heesbeen
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand